Balatoni kacsavész – A mesekönyv, amit szeretni fogsz

Van a Balatonnak valami múlhatatlan varázsa. Gyermekkori nyaralások emléke a nyári strandok zsivajával, a lángos-sült hal illatával, víztükröt kifeszítő naplementéivel. Ugyanannyira megszeretteti magát a mai gyerekekkel, mint ahogy a regén volt gyerekek nosztalgiáznak róla. A Balaton és a Balaton-felvidék különös szerelem sokaknak. Éppen ezért hatalmas öröm, hogy ez a régió lesz a házigazdája a 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektnek. Ezzel együtt fantasztikus dolgok vannak születőben. Olyanok, mint Jeney Zoltán Balatoni kacsavész – Szörnyek és sellők c. mesekönyve, amely a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány Szörnyek és Sellők projektje keretében jelent meg a Lampion Könyvek gondozásában. Ez a kiadvány is a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásában valósul meg.  

A szerző, Jeney Zoltán-aki egyébként a Rév Fülöp ifjúsági könyvsorozatot is jegyzi- egy olyan történetet írt, amely egyszerre klasszikus módon indul hőseivel a Szívtelen Szörnyeteg tavat tönkre tevő tervei ellen, ugyanakkor az 5-9 éves korosztályt tökéletesen bevonja egy ökológiai kalandba is. Teszi mindezt olyan finom eszközökkel és könnyedséggel, hogy senki nem veszi észre, hogy környezetórán kalandozik a balatoni nádasban.  

Nem véletlen, hogy a történet kapcsán elindult egy edukációs program is a Bakony-Balaton régió iskoláiban, ahol drámapedagógus segítségével alsó tagozatos gyerekek a Balaton-felvidék természeti értékein keresztül a környezettudatos szemlélettel találkozhatnak. A természetvédelem mellett ugyanakkor az európai uniós értékek is megjelennek a történet során, hiszen fertő-tavi főhősünk Hany Istók segítségére Európa híres vízi élőlényei igyekeznek, hogy együtt kalandozva, humoros történetek során megmentések a tavat és segítsék Balaton tündérét Sió mamát. Figurái ugyan mind ismerősek már valahonnan, de egy egészen új és szerethető csapattá verbuválódtak a jó ügy érdekében Karen Ariel, Nesszi, Lorelei, Kraken és a többiek. 

A helyi értékek mind jól befogadható, barátságos formában jelennek meg a könyvben. Ilyen bakonyi kincs az 1899-ben Laczkó Dezső piarista tanár által a veszprémi Jeruzsálem-hegyen megtalált kavicsfogú álteknős maradványai kapcsán ihletett figura, amely egyébként a gyerekek fantáziája kapcsán kelt életre. 

Tavasszal egy rajzpályázatot is hirdettek a korosztálynak, hogy ők milyennek képzelik ezt az ősi lényt. A győztes pályamű ihlette aztán a könyv teknős figuráját is, hiszen Baranyai B. András ez alapján rajzolta meg a bölcs öreget. A pályázatra érkezett 252 rajzból egyébként nyáron már láthattunk válogatást a Művészetek Völgye fesztiválon is.  

A Balatoni kacsavész messze túlmutat egy kedves történeten a magyar tengerről és még csak most indul hódító útjára, hiszen a hozzá kapcsolódó oktatási programon túl színdarab készül belőle, amelyet májusban a Gizella Napok keretében mutatnak be. Ráadásul nem áll meg a színpadon, hanem az alapítvány tervei szerint nyáron díszlete az igazi Balatonpart lesz, hiszen több strandon is láthatja majd a közönség. És az is biztos, hogy nem csak a gyerekeket nyűgözi majd le. 

Oszd meg, ha tetszett

Hasonló cikkek